Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - فعالان حوزه محيط زيست نامه‌اي خطاب به دبير کل سازمان ملل نوشته و خواهان بررسي اقدامات دولت ترکيه در حذف حق‌آبه کشورهاي عراق و سوريه شده‌اند. اقداماتي که ايران را نيز تحت تاثير گرد و غبار ناشي از خشک شدن تالاب‌هاي اين کشورها قرار داده است.

به گزارش ايسنا، پرونده سدسازي‌هاي ترکيه و مشکلات زيست‌محيطي ناشي از آن براي منطقه خاورميانه، پرونده‌ايست که اگرچه براي فعالان محيط زيست ايران و حتي کشورهاي همسايه چون عراق و ترکيه باز شده اما هنوز از سوي مسئولان ارشد کشور ما و حتي کشورهاي عراق و سوريه به اين موضوع توجه کافي و حرکتي جدي براي رسيدگي به اين پرونده آغاز نشده است ولي اين بار فعالان محيط زيست کشور قصد دارند با جلب توجهات بين‌المللي به اين مسئله، الزام جهاني را براي مقابله با روند تخريبي ترکيه اتخاذ کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


هومان خاکپور - فعال حوزه محيط زيست و ايده‌پرداز کمپين ميان‌رودان- که معتقد است ترکيه حق‌آبه پايين‌دست را رعايت نمي‌کند و با سدسازي‌هاي متعدد بر دجله و فرات باعث خشکي اکوسيستم‌ها در کشورهاي عراق و سوريه شده است، به ايسنا، مي‌گويد: دولت ترکيه از نابساماني‌هاي موجود در عراق و سوريه سوء استفاده کرده است و از رعايت حق‌آبه اين کشورها خودداري مي‌کند. در حال حاضر عراق و سوريه با توجه به ناامني در کشور خود نمي‌توانند مطالبه‌گر سهم آبي خود از ترکيه باشند.
وي تاکيد مي‌کند: بر اثر بسته شدن آب از سوي ترکيه بخش هورالعظيم عراق خشک و به کانون اصلي گرد و غبار تبديل شده است که کشور ما را نيز تحت تاثير قرار مي‌دهد.
اين فعال حوزه محيط زيست با بيان اينکه ترکيه با ساخت سد بزرگ آتاتورک با 48 ميليارد متر مکعب ظرفيت مانع ورود آب دجله و فرات به عراق و سوريه مي‌شود، مي‌افزايد: ترکيه قصد دارد از طريق سد آتاتورک سطح اراضي کشاورزي خود را يک و نيم ميليون هکتار توسعه دهد.
وي افزود: خواستار ايجاد يک الزام بين‌المللي هستيم تا ترکيه را ملزم به رعايت حق‌آبه پايين دست کند بنابراين قصد داريم در جريان کنفرانس مقابله با پديده گرد و غبار - که تيرماه سال جاري با حضور عالي‌ترين مقام سازمان ملل و وزراي خارجه و محيط زيست 53 کشور در تهران برگزار مي‌شود- نامه‌اي را به دبير کل سازمان ملل برسانيم؛ نامه‌اي که حاوي مطالبات ما براي مقابله با زياده‌خواهي‌هاي دولت ترکيه است.
خاکپور در ادامه مي‌گويد: از شهروندان ايراني تقاضا داريم حمايت خود را از اين طرح از طريق ثبت‌نام در سايت حفاظت از تالاب هورالعظيم و امضاي نامه‌اي که به دبير کل سازمان ملل نوشته شده؛ اعلام کنند. در شرايط حاضر حدود 20 استان کشور درگير پديده گرد و غبار است و تقريبا دو سوم شهروندان ايراني با مشکل گرد و غبار دست و پنجه نرم مي‌کنند بنابراين امضاي يک ميليون ايراني دور از تصور نيست. شهروندان مي‌توانند براي امضاي اين نامه با ورود به اين سايت، مشخصات خود را وارد و ثبت نام کنند.
به گزارش ايسنا، متن نامه کمپين "ميان‌رودان" خطاب به دبير کل سازمان ملل متحد به شرح زير است:
«جناب آقاي آنتونيو گوتيرس، دبير کل محترم سازمان ملل متحد

با سلام احتراما به استحضار مي‌رساند جمهوري ترکيه در دو دهه گذشته سدهاي زيادي در حوضه آناتولي جنوبي و سرچشمه هاي دجله و فرات ساخته است که گنجايش تنها يکي از اين سازه‌هاي غول‌آسا يعني سد آتاتورک روي فرات که در 1992 آبگيري شد به 48 ميليارد مترمکعب مي رسد همچنين ساخت سد 10.4 ميليارد مترمکعبي ايلي‌سو روي سرشاخه‌هاي دجله از دسامبر 2014 در دست انجام است.
ساخت اين سدها، نظام آب‌شناختي دو رودخانه بزرگ دجله و فرات را به شدت متاثر و مختل کرده و مي‌کند و به متروکه شدن چندين ميليون هکتار از اراضي کشاورزي در کشورهاي سوريه و عراق انجاميده و بحراني جدي در پاياب آنها يعني هورالعظيم به وجود آورده است؛ بحراني که سبب شده تا تالاب راهبردي هورالعظيم به بزرگترين کانون بحراني ريزگرد در منطقه بدل شود.
جوامع بومي و مردم سوريه، عراق و ايران؛ يعني خاستگاه کهن‌ترين تمدن‌هاي جهان چون ايراني، سوري و بين النهرين به شدت از اثرات ويرانگر اين سدها آسيب ديده و مي‌بينند.
ادامه روند ويرانگر سدسازي دولت ترکيه و مهار آب اين دو رودخانه، گذشته از نابودي کشاورزي و تشنگي روستاها و شهرها در ميان‌رودان، طغيان پديده گرد و غبار در باختر ايران را هم پديد آورده و پيوسته تشديد مي‌کند؛ فرآيند ويرانگري که نه تنها سلامت که فعاليت‌هاي توليدي و روزمره مردم را تهديد کرده است و آبادبوم‌هاي انساني را به سمت متروکه‌شدن سوق مي‌دهد.
پيامدهاي ويرانگر سدسازي در ترکيه نه تنها به فجايع انساني ناشي از جنگ تحميلي در سوريه و عراق دامن زده و حقوق بشر را تهديد مي‌کند، که با مفاد کنوانسيون مقابله با بيابان‌زايي و بيانيه حقوق جوامع بومي سازمان ملل آشکارا مغايرت تام دارد.
چنين است که ما امضاکنندگان زير از سازمان ملل متحد و يونسکو درخواست رسيدگي به وضعيت نگران‌کننده حق‌آبه جوامع بومي مولد در حوضه آبخيز دجله و فرات را داريم و خواهان احياي دوباره ميان‌رودان از طريق گشودن دريچه‌هاي سدهاي آناتولي جنوبي (به‌ويژه سد آتاتورک) و جلوگيري از ساخت و آبگيري سدهاي در دست ساخت (به ويژه سد ايلي‌سو) هستيم.»
به گزارش ايسنا، اين اقدام ضد محيط زيستي ترکيه در ماه‌هاي اخير، تعدادي از مسئولان کشور را وادار به واکنش کرد، به طوري ‌که چندي پيش يکي از مديران ارشد سازمان هواشناسي ايران، از احداث سدهاي متعدد روي رودخانه فرات و تاثير آن در تشديد گرد و غبار منطقه ابراز نگراني کرد و گفت: سد آتاتورک ترکيه باعث کاهش ورودي رودخانه فرات شده است. اين رودخانه وارد سوريه، عراق و بعد خليج فارس مي‌شود. در حال حاضر سدهاي بسياري در عراق و سوريه روي رودخانه فرات احداث شده ولي سد ترکيه بزرگترين اين سدهاست و حجم آب بسياري به منظور توسعه کشاورزي پشت سد ذخيره شده؛ اين درحاليست که يگانه عامل حاصلخيزي خاک عراق و جلب جمعيت در جلگه خشک و گرم بين‌ النهرين، دو رود فرات و دجله محسوب مي‌شود.
نبايد فراموش کرد که ايران يکي از متضررين اصلي در اين ماجرا است چون با خشک شدن تالاب‌هاي مرکزي عراق و سوريه و رها شدن اراضي کشاورزي به وسعت بيش از شش ميليون هکتار در اين کشورهاي جنگ زده، کانون گرد و خاک به شدت افزايش يافته به طوري که در دو دهه اخير شاهد افزايش چشمگير ريزگردها در کشورمان هستيم که آسيب‌هاي جبران‌ناپذيري را به غرب و مرکز کشور وارد کرده است.
محمد درويش - مديرکل مشارکت‌هاي مردمي سازمان حفاظت محيط زيست و کارشناس حوزه بيابان‌زدايي- نيز پيش از اين وضعيت کنوني محيط زيست منطقه را عواقب زياده خواهي‌ها، بلندپروازي‌ها و آزمندي‌هاي دولت اردوغان دانست و مي‌گويد: اردوغان بايد به‌خاطر اين رفتارها به دنيا جوابگو باشد. دولت ترکيه با وجود اينکه عضو کنوانسيون مقابله با بيابان‌زايي سازمان ملل متحد است، طي 15 سال اخير بيش از 38 ميليارد متر مکعب آب را با احداث سدهاي متعدد از دجله و فرات دزديده و متاسفانه دولت ايران نيز هيچ واکنشي نشان نداده است.
اخيرا فرهاد دبيري - معاون محيط زيست طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست- نيز با بيان اينکه ترکيه با برنامه‌ها و پروژه‌هاي عظيم سدسازي در بالادست دو رودخانه دجله و فرات، يکي از مهمترين مسائل آينده منطقه خاورميانه در زمينه بحران آب را تشکيل خواهد داد، تاکيد مي‌کند: در حال حاضر ترکيه در کشور خودش و در قسمت بالادست روي دجله و فرات سد مي ‌زند و اين مسئله که هر کشوري در سرزمين خود اقداماتي انجام دهد که لطمه به سرزمين ديگر وارد کند بر اساس معيارهاي بين ‌المللي جاي بحث دارد و وزارت خارجه بايد به مسئله سد "آتاتورک" ورود کند.
يوسف بابادي -عضو کمپين ميان‌رودان و فعال حوزه محيط زيست- به ايسنا مي‌گويد: در حال رايزني با تشکل‌هاي محيط زيستي خارج از کشور هستيم تا اهميت موضوع ميان‌رودان را در عرصه بين‌المللي گسترش دهيم. در شرايط حاضر با فعالان محيط زيست کشورهاي عراق، سوريه، ترکيه، انگليس، آمريکا و فنلاند وارد مذاکره شده و توافقات ضمني آنها را براي همکاري و مشارکت با کمپين ميان‌رودان دريافت کرده‌ايم.
انتهاي پيام

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۹۰۶۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلاجقه: حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد

رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه بارش‌های اخیر وضعیت خوبی داشتند، گفت: در رابطه با حقابه هیرمند، حدود ۶۰ میلیون متر مکعب آب رهاسازی شده است. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، علی سلاجقه رییس سازمان محیط زیست صبح امروز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیئت دولت، اظهار داشت: بر اساس توافقات قبلی با هیئت حاکمه افقانستان قرار شد موضوع حقابه تالاب‌ها از بحث قراردادهای قبلی کاملا تفکیک و جدا شود.

واکنش زاکانی به حواشی قرارداد واردات خودروهای برقی

وی با بیان اینکه بارش‌های اخیر وضعیت خوبی داشتند، افزود: در رابطه با حقابه هیرمند، حدود 60 میلیون متر مکعب آب رهاسازی شده است.

رییس سازمان محیط زیست بیان داشت: اگر بتوانیم انحراف به سمت گوددره را مسدود کنیم وضعیت تالاب‌ها بهتر مناسب‌تر خواهد شد.

در حال تکمیل...

دیگر خبرها

  • یکی از اصلی ترین ارکان های مقابله با قاچاقچیان حیات‌وحش دادن آموزش است
  • ادعای وزیر دفاع ترکیه درباره حضور پ ک ک در داخل مرزهای ایران
  • حفاظت از محیط‌ زیست مردمی شود/ لزوم برخورد با بهره‌برداران خاطی
  • ادعای ترکیه مبنی بر کشتن ۴۳ تروریست در یک هفته
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • سلاجقه: تاکنون ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • سلاجقه: حدود ۶۰میلیون مترمکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • سلاجقه: حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد